Dárci Olomouckého kraje získali Zlaté kříže za 80 čestných darů krve

12.06.2024 18:50

V loňském roce dovršilo v Olomouckém kraji počet 80 čestných darů krve nebo jejích složek 208 dárců, z toho je 35 žen. Měli jsme tu čest pozvat je k převzetí Zlatého kříže ČČK 3. třídy za 80 darů krve. Slavnostní předávání těchto vyznamenání se konalo 12. června 2024 v sále Pegasus Regionálho centra Olomouc a jsme rádi, že tradičním spolupořadatelem této akce byl Olomoucký kraj, z něhož dárci pocházejí.

Dárce spolu s prezidentem ČČK Doc. Markem Juklem pozdravil hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek náměstek hejtmana pro zdravotnictví Mgr. Dalibor Horák a  zástupci všech transfúzních oddělení v našem kraji, za které promluvila Prim. Dana Galuszková. Červený kříž byl zastoupen také  ředitelkou úřadu OS ČČK Olomouc MUDr. Petrou Totzauer Vladykovou

Od řečníků zaznělo především poděkování dárcům za jejich lidský přístup, kdy věnují část sebe pro život druhého. Proto si zaslouží dík a obdiv nás všech. 

Tento týden, 14. června, slavíme také Světový den dárců krve. Jeho letošní motto Dárci krve, děkujeme! vystihuje i atmosféru dnešního předávání Zlatých křížů.

Věříme, že pokud jim to věk a zdraví dovolí, budou v dárcovství dále pokračovat a také, že se stanou příkladem pro ty, kteří s dárcovstvím krve dosud váhají - i na Olomoucku se dárců krve nedostává. A mnozí si neuvědomnují rozdíl mezi dárcovstvím v nemocničních zařízeních a odběry plazmy v komerčních centrech...

Prožitek z ceremoniálu podtrhlo vystoupení umělců Moravského divadla Olomouc.

 

» Fotografie ze slavnostního předávání

Vyhledávání

Kontakt

Oblastní spolek Českého červeného kříže Olomouc Sokolská 32
Olomouc
771 95
+420 585 222 965