Své znalosti změřili mladí zdravotníci Olomouckého a Moravskoslezského kraje

18.06.2023 12:45

V sobotu 17.06.2023 se do Pevnosti poznání UP v Olomouci sjeli mladí zdravotníci z Olomouckého a Moravskoslezského kraje - vítězové okresních kol Soutěže mladých zdravotníků, kterou ČČK pořádá pro zájmové kroužky mladých zdravotníků.

Letos se krajského kola zúčastnilo celkem devět družstev. Čekalo na ně ošetřování namaskovaných zranění vycházejících z běžných životních situací - od popálenin, zlomenin, tržných ran až po například bezvědomí. Jde o sitiace, s nimž by si každý člověk měl uměl poradit dřív, než přijede záchranka - bez včasné laické předlékařské pomoci může totiž být již pozdě...

Základnou soutěže byla Pevnost poznání UP, jejíž expozice si soutěžící mohli prohlédnou, samotná zranění byla pak rozeseta po Botanické zahradě, Rozáriu a Bezručovch sadech.

Vítězi se stalo družstvo ZŠ Hradec nad Moravicí (I. stupeň) a ZŠ Slavkov u Opavy (II. stupeň), která postupují do Republikového kola soutěže mladých zdravotníků, ta proběhne 24.06.2023 v Opavě. Kompletní výsledková listina: I.stupeň | II.stupeň

Nad krajskou soutěží převzali záštitu rektor Univerzity Palackého v Olomouci připomínající si letos již 450. výročí založení prof. Martin Procházka a hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek, jehož náměstek pro zdravotnictví Mgr. Dalibor Horák si celou soutěžní trasou prošel.

Český červený kříž zastupovali doc. Marek Jukl, předseda olomouckého OS ČČK, MUDr. Petra Vladyková, ředitelka Úřadu olomouckého OS ČČK. Závěrečného vyhlášení výsledků se zúčastnil  MUDr. Lumír Kantor, senátor Parlamentu ČR. Děkujeme všem vedoucím kroužků mladých zdravotníků, kteří vedou dětri k dovednostem první pomoci. Děkujeme i všem rozhodčíma figurantům.

Chcete pro vaší škole, místní skupině ČČK, organizaci skautu, dobrovolných hasičů či jiné organizaci pracující s dětmi a mládež takový kroužek založit? Stačí nás kontaktovat.

Vyhledávání

Kontakt

Oblastní spolek Českého červeného kříže Olomouc Sokolská 32
Olomouc
771 95
+420 585 222 965