Zlaté kříže za 120 čestných darů krve předány v Konviktu

17.09.2021 14:07

Do kaple Božího Těla ve starobylém Konviktu Univerzity Palackého bylo ve čtvrtek 16. září 2021 pozváno 122 bezpříspěvkových dárců z Olomouckého kraje, kteří dovršili 120 darů krve a jejích složek, aby zde převzali Zlatý kříž ČČK 2.třídy. Mezi vyznamenanými byly letos dvě dasítky žen.

Dárce spolu s prezidentem ČČK Doc.Markem Juklem pozdravil hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek, prorektor Univerzity Palackého Prof.Vít Procházka, náměstkyně olomiuckého primátora DipMgmt. Eva Kolářová a  zástupkyně všech transfúzních oddělení v našem kraji. Předáváním provázela ředitelka úřadu OS ČČK Olomouc Petra Vladyková.

Řečníci ocenili lidský přístup dárců krve, kteří věnují část sebe pro život druhého, aniž by za to cokoli požadovali. Proto si zaslouží dík a obdiv nás všech. Věříme, že pokud jim to věk a zdraví dovolí, budou v dárcovství dále pokračovat a také, že se stanou příkladem pro ty, kteří s dárcovstvím krve dosud váhají - každoročně je potřeba aspoň 33.000 nových dárců této nejcennější tekutiny.


Prožitek z krásných prostor barokní stavby vyzdobené Filipem Sattlerem a Janem Kryštofem Handkem, v níž se předávání Zlatých křížů každoročně koná,  umocnilo kulturní vystoupení umělců Moravského divadla Olomouc.

 

U příležitosti 60. výročí zahájení celosvětové kampaně za bezpříspěvkové dárcovství krve udělil OS ČČK Olomou pamětní plakety a Děkovné uznání za podporu dárcovství krve a činností ČČK Univerzitě Palackého, která byla spolupořadatelem shromáždění, a Olomouckému kraji.

U příležitosti 100. výročí založení ČSČK udělil prezident ČČK Děkovná uznání spojená se stříbrnou pamětní mincí Hejtmanovi Olomouckého kraje a řediteli Vojenské nemocnice za podporu dárcovství krve a činností ČČK.

Více zde: https://cck-ol.webnode.cz/news/zlate-krize-za-80-daru-krve-predany-na-hradisku/


» Fotografie ze slavnostního předávání


 

Vyhledávání

Kontakt

Oblastní spolek Českého červeného kříže Olomouc Sokolská 32
Olomouc
771 95
+420 585 222 965